Usein kysyttyä

Tälle sivulle on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä ja niiden vastauksia.

Yleistä Dropista

Mitä materiaalia Drop-allas on?

Drop-allas on tehty lasikuidusta käsinlaminoimalla ja se on pinnoitettu barrier coat sekä gel goat -pinnoitteilla.

Miten Drop-allas talvehtii?

Tyhjänä Drop-allas talvehtii erinomaisesti, sillä toisin kuin muovi, lasikuitu lujittuu pakkasella. Kunhan ei päästä vettä jäätymään altaaseen, kamiinaan tai putkistoihin, voi Drop-allasta käyttää normaalisti kovimmillakin pakkasillla.

Mikäli altaassa on lisävarusteena suodatinjärjestelmä se tulee ottaa talveksi suojaan lämpimään tilaan tai vaihtoehtoisesti rakentaa sille eristetty kotelo. Tällöin suodatinjärjestelmän ohessa tulee kotelossa olla myös sähköllä toimiva lämpövastus sekä pakkasvahti, joka varmistaa eristetyn laitetilan lämpötilan pysymisen plussan puolella. Teknisen tilan eristys saatavana myös lisätilauksena haluttuun allasrungon kulmaan.

Millaisen pohjan Drop-allas vaatii?

Perustaksi riittää esimerkiksi sepelipatja tai kerros muuta routimatonta maa-ainesta.

Kuinka kauan puukamiinalla kestää lämmittää allas?

Veden ollessa 5-10 -asteista kamiinalla kestää 1 – 1,5 tuntia lämmittää allas sopivan lämpimäksi.

Sisältääkö lämpövastus kiertovesipumpun ja estääkö se talvella myös kamiinan ja hiekkasuodattimen jäätymisen?

Lämpövastus ei sisällä pumppua, mutta suodatinjärjestelmä sisältää. Nämä yhdessä eristetyn laitetilan kanssa estävät veden ja laitteiston jäätymisen talvisin.

Mikäli altaassa on lisävarusteena suodatinjärjestelmä se tulee ottaa talveksi suojaan lämpimään tilaan tai vaihtoehtoisesti valita lisävarusteeksi eristetty laitetila (145 €). Tällöin suodatinjärjestelmän ohessa tulee kotelossa olla myös sähköllä toimiva lämpövastus sekä pakkasvahti, joka varmistaa eristetyn laitetilan lämpötilan pysymisen plussan puolella. Teknisen tilan eristys saatavana myös lisätilauksena haluttuun allasrungon kulmaan

Kamiina tulee tyhjentää aina, koska sitä ei voi eristää ja se jäähdyttää myös tehokkaasti vettä kun ei ole käytössä.

Mihin allasvalon katkaisija/säätölaite asennetaan, upotetaanko altaan reunaan vai erikseen jonnekin sivuun?

Ohjaus tapahtuu päätoimisesti kaukosäätimestä, joka ei ole vedenkestävä. Altaan pohjarungossa on myös varalta kiinteä ohjaus mahdollisuus, jos kaukosäädin tipahtaa vahingossa uimaan.

Miten Drop-allasta käytetään talvella?

Drop kestää tyhjänä erinomaisesti pakkasta, mutta vettä ei saa päästää jäätymään altaaseen. Mikäli siis sinulla ei ole sähköllä tai maalämmöllä jatkuvasti lämmitettävää allasta, tyhjennä allas ja peitä se kannella. Pohjatulppa kannattaa ottaa talteenlämpimään tilaan. Lumen pääsy altaan rungon sisälle on syytä estää ja varmistua siitä, että sulavedet keväällä eivät jää seisomaan altaan rungon sisälle. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli altaassa on lisävarusteena led-allasvalo, jonka muuntaja ja ohjausyksikkö sijaitsevat rungon alaosassa. Kamiina tulee myös tyhjentää vedestä sen etuosan oikeassa alakulmassa sijaitsevasta pohjaventtiilistä. Varmista myös, että letkuihin ei jää vettä.

Mikäli altaassa on lisävarusteena suodatinjärjestelmä se tulee ottaa talveksi suojaan lämpimään tilaan tai vaihtoehtoisesti rakentaa silleeristetty kotelo. Tällöin suodatinjärjestelmän ohessa tulee kotelossa olla myös sähköllä toimiva lämpövastus sekä pakkasvahti, joka varmistaaeristetyn laitetilan lämpötilan pysymisen plussan puolella. Teknisen tilan eristys saatavana myös lisätilauksena haluttuun allasrungon kulmaan.

Drop-allasta voi hyvin käyttää talvellakin, vaikka siinä ei olisilisävarusteita. Tämä tapahtuu niin, että ensin allas täytetään ja kamiina sytytetään pian sen jälkeen, kun altaan ylempi läpivienti on peittynyt jakamiina täyttynyt vedellä. Kun altaan vesi on lämmennyt halutulle tasolle ja kamiinaa ei haluta enää lämmittää, se voidaan erottaa altaasta jokotulppien tai sulkuventtiilien avulla. Tämä tulee tehdä vasta silloin, kun kamiina on kokonaan sammunut. Tämän jälkeen kamiina tulee samalla myös tyhjentää sen poistoventtiilin kautta. Kun altaan käyttö on lopetettu, se tulee tyhjentää veden jäätymisen ehkäisemiseksi. Käytettäessä tulppia tai sulkuventtiileitä on tärkeää muistaa poistaa tulpat ja avata sulkuventtiilit ennen kuin alkaa lämmittää kamiinaa, jotta vesi pääsee virtaamaan kamiinaan. Käytettäessä venttiileitä on tärkeää huomioida, ettäne eivät saa supistaa putket halkaisijaa pienemmäksi, jotta veden vapaa kierto pääsee tapahtumaan riittävän tehokkaasti. Tulppia ja sulkuventtiileitä voi halutessa tilata asiakaspalvelustamme osoitteesta drop@dropallas.fi

Asentaminen

Mitkä ovat altaan kehyksen mitat? Entä altaan halkaisija?

Altaan kehys on 220cm x 220cm ja altaan halkaisija on 200cm.

Mistä altaan kehikko on valmistettu?

Altaan kehikko on painekyllästettyä puuta.

Kuinka kauas kamiina voidaan sijoittaa?

Kamiina tulee sijoittaa enintään yhden metrin päähän altaasta ellei altaan ja kamiinan väliin asenneta suodatinjärjestelmää, jonka pumppu mahdollistaa jopa 5-10 metrin etäisyyden kamiinan ja altaan välillä.

Kun allas halutaan upottaa terasssiin, mikä on upotussyvyys?

95cm, eli rungon korkeus (altaan kokonaiskorkeus 105cm)

Voiko altaan upottaa osin maahan? Mitä tulee huomioida?

Altaan voi upottaa maahan. Pohjalle pitää rakentaa sepelipeti ja huolehtia veden poistosta, jotta kuoppa ei pääse täyttymään vedellä.

Kuopan reunat on myös hyvä tukea, että maa ei pääse valumaan takaisin

Mihin kohtaan lämpövastus asennetaan ja onko vastus säädettävä?

Lämpövastus asennetaan suodattimen jälkeen lähtevään letkuun. Vastuksessa on kiinteä säädettävä termostaatti 0-40 C.

Onko tuote kytkettävissä 230V yksivaiheverkkoon vai vaatiiko kolmivaihekytkennän? Kysymys koskee puulämmitteistä allasta mihin tulisi pore, lisälämmitin ja valaistus.

Tuote voidaan kytkeä yksi vaihe verkkoon, mutta kyseinen paketti tarvitsee jo kaksi lähtöä.
Toisen lähdön on oltava 16A sulakkeen alla ja toiseen riittää 10A sulake. Lämpövastus on suurin tehon tarvitsija 3000W Sen jälkeen on porejärjestelmä 700W Pumppu/ suodatin yksikkö on 250W LED valo max 8W
Kaikki nämä yhteensä tekisi 3958W ja yhden 16A sulakkeen maksimi kuormitus on 3700W.
Joten tarvitaan toinen 1 vaihe syöttö että teho tarve saadaan täytettyä. 3 vaihe riittää varmasti kaikkeen.
Sähkömieheltä voi vielä kysyä muita vaihtoehtoja jos ei ole mahdollista kuin yksivaihe syöttö.
Yksi vaihtoehto on että porejärjestelmä ja lämpövastus ei ole samaan aikaan päällä, kun laittaa esim. porejärjestelmän päälle niin sähkövastus sammuu automaattisesti.

Suodatin toimii varmastikin 230V, asennetaanko vesikierto kamiinan ja altaan väliin vaiko erillisillä läpivienneillä?

Suodatin tulee pääsääntöisesti omilla läpivienneillä. Ainoastaan jatketussa kierrossa käytetään silloin samoja läpivientejä.

Minkä kokoinen suodatin on, mahtuuko se kehikon sisään ja onko siinä vastavirtahuuhtelun mahdollisuus?

Käytämme suodattimessa hiekan sijaan suodatin palloja, jotka ovat paljon tehokkaampia kuin hiekka.

Säiliön halkaisija on noin 400mm. Säiliön hiekkatilavuus on 20-25kg. Pumppu on 230v/250W

Mahtuu kehikon sisään ja lisävarusteena saatavilla eristetty laitetila, jolla eristetään yksi kehikon kulmista.

Kyllä suodattimessa on vastavirtahuuhtelu, 7 tie venttiili.

Meillä on maalämpö, miten sen voi yhdistää altaaseen?

Altaan voi tosiaan liittää maalämpöön /kaukolämpöön ja muuhun vesikiertojärjestelmään yksinkertaisesti. Lämmönvaihtimelle tarvitaan oma lämpöpiiri tai sitten lämmönvaihdin voidaan kytkeä patteriverkkopiiriin, riippuen suunnittelusta. Idea on sama, kuin lisäisi ylimääräisen patterin lämmityspiiriin. Maalämmössä tehohyödystä maksetaan aluksi enemmän, mutta se maksaa itseään takaisin ajan mittaan. Myös se vaikuttaa asiaan miten allasta käytetään. Jos vesi on siinä jatkuvasti ja se pidetään lämpimänä niin tehontarve on vähäistä tasaisesti. Mutta jos altaan tyhjentää tai lämpötilan päästää laskemaan alas niin sen nostaminen vaatii hetkellisesti suuren tehon, jonka jälkeen tehon tarve taas tasaantuu.

Mitä takuuseen ja lämmönvaihtimen asennukseen tulee, maahantuoja / valmistaja vastaa altaasta ja sen mukana toimitetuista laitteista. Asennuksista vastaa asentajat. Kun käytetään maalämpöä vaatii se aina lvi-alan ammattilaisen kutsua paikalle, koska järjestelmä liitetään talon omaan kiinteään lämmitysjärjestelmään kiinni. Lämmönvaihtimen putkiosat ja termostaatti tulee lvi-asentajalta, jotta saadaan varmuus, että ne sopivat kyseisen talon järjestelmään.

Veden hoito

Kuinka usein vesi tulee vaihtaa?

Suodatusjärjestelmän avulla samaa vesi tarvitsee vaihtaa vain n. 3-5 kertaa vuodessa.  Yhdistämällä UV-järjestelmän suodatinjärjestelmään saadaan allaskemikaalien käyttöä vähennettyä huomattavasti ja kasvatattua vedenvaihtoväliä entisestään.

Onko mahdollista pitää vesi puhtaana ilman klooria?

Kyllä! Meiltä löydät myös kloorittomia vaihtoehtoja vedenhoitoon

Voinko täyttää altaani merivedellä?

Kyllä. Kamiina on valmistettu merialumiinista ja kestää hyvin myös merivettä.

Kuinka paljon vettä altaaseen mahtuu?

Altaan tilavuus on 1830 l. Käytännössä altaaseen täytetään kuitenkin vain 1000 – 1500 litraa vettä. Tämä on saavutettu altaan designilla joka mahdollistaa taloudellisemman veden kulutuksen.

Voiko porejärjestelmää käyttää, jos käytetään merivettä?

Poresuuttimet saattavat mennä tukkoon meriveden epäpuhtauksista, joten sen käyttö merivedellä ei ole suositeltavaa.